Bordsplaceringen på ditt bröllop

Bordsplaceringen på ditt bröllop

Om du är mitt upp i planeringen av ditt bröllop vet du hur mycket som måste göras. Varje detalj ska ju vara perfekt. Man måste tänka på allt mellan mat, blommor, lokal och transport. Något som inte alls verkar så viktigt, men definitivt är det är bordsplaceringen! Vem ska sitta med vem? Man vill ju att folk kan sitta med andra de känner, men ändå blanda gruppen så att de lär känna nya människor. I den här texten snackar vi lite bordsplacering och bordsplaceringskort!

Traditionell och otraditionell bordsplacering

För att ett bröllop ska bli riktigt lyckat är det viktigt att placera gästerna vid bröllopsmiddagen dels efter vad traditionen säger, dels efter vilka som har roligt tillsammans och trivs ihop. I första hand utgår man ifrån traditionen, ju närmare släkt ju finare placering. Fin bordsplacering i det här sammanhanget är att sitta så nära brudparet som möjligt. Försök också blanda brudens och brudgummens släktingar, samt ”roliga” personer med mera blyga, allt för att få en trevlig stämning i hela bröllopslokalen och för att de olika släkterna ska lära känna varandra. Till en början är det bra att därför bestämma hur gästerna på bröllopet ska sitta även om under festen tenderar till att bli mer fristil till slut.

Den traditionella bröllopsplaceringen, som utgår från okomplicerade släktband, innebär att brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden sitter till höger om brudgummen och brudgummen då förstås till vänster om bruden. Till höger om bruden sitter brudens far och till höger om honom brudgummens mor. Till vänster om brudgummen sitter brudens mor och till vänster om henne brudgummens far. Därefter följer äldre nära släktingar, ju äldre ju finare placering. De äldre brukar också vara de som bryr sig om etiketten och sätter värde på att sitta på hedersplats. Syskon brukar placeras nära brudparet, oftast dock inte på honnörsbordet.

Av olika skäl orsaker vill man kanske gå ifrån den traditionella placeringen vid bröllop. Har man t ex skilda föräldrar eller en styvförälder som man betraktar som sin närmaste anhörig blir placeringen lätt ett bryderi. En utgångspunkt kan då vara att försöka ta hänsyn till allas önskemål och att tillfråga de som berörs innan man bestämmer placeringen. Tänk på att de flesta brukar kunna acceptera det mesta, bara man blivit informerad och fått säga sitt först.

Bordsplaceringskort

För att gästerna ska veta var de ska sitta kan ni använda er av bordsplaceringskort. Gör det till del av dekorationen och matcha färgerna med resten av bröllopet! Typsnittet kan också matchas med de typsnitt ni använt er av innan.

Boka ett bröllop på Lidingö

Det är inte konstigt att många bröllop i Stockholm hålls på herrgårdar. En herrgård är nästan som ett slott men ändå inte. Det brukar vara vackert inuti gården och omkring vilket ger en perfekt miljö för ett bröllop. Dessutom så är Stockholms herrgårdar ofta anpassade för att kunna ta hand om bröllopsevenemang och hjälpa till med allt som man behöver på plats. Man ska bara komma ihåg att boka i tid för det är mycket populärt med herrgårdsbröllop och det betyder att de bästa gårdarna snabbt bokas upp. Om man kan gifta sig med kort varsel så kanske man kan dra nytta av en avbokning men annars så gäller det att vara ute i god tid för att få plats på den gård som känns bäst.

En vacker miljö

Gårdar som byggts under 1700 och 1800-tal är fulla av kulturminnen. Om ägarna har varit känsliga för detta så har de restaurerat herrgården men tanke på att bevara det gamla. Man får kanske inte sova i en säng som är 300 år gammal men stuckaturer och fönster kan mycket väl vara riktigt gamla och i originalskick. För ett bröllop i Stockholm så kan man inte få en mer historisk känsla än den man har då man gifter sig på en gammal herrgård. Runtom huset så finner man parker och omgivningar som även dessa ser ut precis som de alltid har gjort. Det finns gott om platser för fina bilder, så man bör planera in fotografering på och omkring herrgården innan det blir dags för vigsel.

Allt på ett ställe

Det som är så praktiskt med bröllop på herrgård i Stockholm är att man kommer att ha allting på en plats. En del saker får man ta med sig men det viktigaste som festlokal, mat och även aktiviteter finns ju färdigt på herrgården. Man behöver bara komma i enlighet med den bokning som man har gjort och så kommer personalen på herrgården att se till att stolar, bord, tält och andra möbler är på plats i god tid. Om man får hjälp av en värd på herrgården så kan man samtala i förväg för att se till att man får största möjliga hjälp på plats. För gästerna så är det bekvämt med egna rum att dra sig tillbaka till under och efter festen. Man kan ju komma lite tidigare och bara koppla av på rummet där man sedan gör sig i ordning för bröllopet. Har man äldre släktingar så är det verkligen skönt att kunna erbjuda den här typen av komfort där det alltid finns nybryggt kaffe och kaka för den som behöver en liten fikastund.

Vigsel utomhus

En vigsel utomhus kan verkligen vara något unikt. Om det är vår, sommar eller höst så kan vädret tillåta att man gör i ordning en plats i herrgårdens omgivning för att hålla sin vigsel under en blå himmel. Ett vinterbröllop kan också till viss del hållas utomhus om det inte är för blåsigt eller snöar. Vill man ha en längre ceremoni utomhus så kan herrgården hjälpa till med att ställa upp stolar för de som ska se på. Annars så brukar det fungera bra att alla står omkring paret som vigs. När vigseln är klar så går man tillsammans till den plats som gjorts iordning för middag och dans. Herrgårdar kan se till att bord ställs upp på ett sätt så att alla kan se varandra och så att ingen upplever att de sitter avsides.

Om det är kyligt utomhus så får man se till att tala om för gäster att de kommer att förväntas vara utomhus under någon halvtimmes tid och att de behöver varma kläder för detta. Herrgården kan dela ut filtar och kanske ställa ut värmeelement så att det blir så trivsamt som bara möjligt.

Ett av de vackraste kombinationer med en vacker bröllopsplats förutom en herrgård är att viga sig vid haver, i Stockholm finns skärgårdsmiljöer att planera vackra bröllop, som till exempel på Lidingö utanför Stockholm. Här ligger Blue Hotel vid Stockholms inlopp och även om man inte har en 300-årig historia har man lång erfarenhet av vackra bröllop och i en naturskön och havsnära miljö. Ta chansen och planera din fest och bröllop på Blue Hotel.

Ett längre bröllop

Ett långt bröllop ska ju pågå i flera dagar men numera så är det knappast någon som har råd med detta. Om man bokar ett bröllop i Stockholm på en herrgård så kan man dock göra något utöver det vanliga. Man kan tjuvstarta med lunch dagen innan och kanske hålla möhippa och svensexa på plats. På så vis så får fler vara med om detta och man kommer in i en fantastisk god stämning inför vigsel som hålls dagen efter. Man kan ju även lägga in en rolig aktivitet för det nygifta paret dagen efter vigseln. Herrgårdar har gott om spännande evenemang att erbjuda så det är upp till varje sällskap att komma fram till vad som skulle kunna tänkas passa. Det viktigaste är att man upplever att herrgårdsbröllopet känns trivsamt och fint och precis så som man har fantiserat om.

Skor till Bröllop

När det är tid för bröllop skall allting ordnas och fixas till det bästa. Ingenting får lämnas åt slumpen och såväl kläder som skor måste passa tillställningen. När det gäller herrar finns det förvisso en hel del att välja bland, men det kan inte ens nästan mäta sig med utbudet damskor för bröllopsfester! Vilka skor du skall välja kan till stor del komma att utgå ifrån vad för kläder du har i övrigt. Som brud är vitt en naturlig färg att välja och som gäst är det tvärtom just vitt man inte skall ha på sig. Det är brudens färg! Samtidigt finns också de som väljer helt andra färger att gifta sig i. Det är någonting som har ändrats under åren och man kan känna stor frihet i valet av palett för sin festdag.

Höga eller låga klackar

Skall det vara stor fest och högtidlig stämning är höga klackar ofta att rekommendera. Det finns inget stilkrav som hävdar denna regel men genom observation står det klart att detta ofta förknippas med högtidsfest. Under sommaren är det friare än annars i och med att vädret inte bryr sig om dagens event. Skall bröllopet vara ute kan man också titta på alternativa damskor som bättre hanterar att gå på vått gräs. Höga klackar kan snabbt bli en fälla och ett icke genomtänkt slap-stick nummer under dagen.

Att välja bröllopsskor är inte enkelt och det behöver det kanske inte vara heller? Det är inte varje vecka eller kanske ens år du gifter dig? Det finns en hel del intressant att välja bland och kanske är det via nätet du hittar någonting som inte bara känns rätt och ser bra ut, utan som även går i linje med de kläder du väljer att ha på dig. Hoppas att du hittar vad som krävs för att din utstyrsel skall bli så bra som möjligt! En snygg sko i kombination med vackra kläder innebär allt som oftast att man får den uppmärksamhet och känsla som önskas!

Bröllopsglädje på Lidingö

Ute på Lidingö i Stockholms skärgård finns ett stort utbud av festlokaler och hotell vackert belägna i natursköna omgivningar med utsikt över vattnet. Här kan ni få hjälp av erfarna bröllopsarrangörer med allt ni kan tänka er för en riktigt lyckad bröllopsfest. Det uppskattas av flertalet att hålla till vid en trevlig miljö och tex fira bröllop på Villa Brevik eller andra ställen.

Ute på Lidingö finns också flera kyrkor och kapell som lämpar sig väl för vigsel. Störst är Lidingö kyrka men här finns också Breviks kyrka och Bodals kyrka samt S:ta Annas kapell. Det brukar även gå bra att ordna med vigsel vid festlokalen eller varför inte utomhus på någon vacker utsiktsplats om sommaren?

Den Stora Festen

När det gäller bröllopsmiddagen är det vanligt att man som blivande brudpar vill vara med och engagera sig och tycka till om maten och drycken som ska serveras. Ett bra sätt är att först titta på två eller tre olika alternativ avseende förrätt, varmrätt och dessert och sedan bestämma sig för en meny som känns tilltalande. Nästa steg blir att tillsammans med köksmästaren provsmaka maten och de viner som är tänkta att ackompanjera måltiden.

På detta sätt kan ni vara med och påverka er bröllopsmiddag så mycket som möjligt, samtidigt som ni får maximal hjälp av professionella kockar och vinkännare. Bröllopstårtan är också något som brukar vara viktigt att få tycka till om som blivande brudpar, både vad gäller smak men också tårtans utseende, hur många våningar den ska ha osv.

De flesta bröllopsfester brukar innehålla dans av något slag och de flesta festarrangörer kan rekommendera professionella DJ:s som hjälper er att välja musiken eller musiker som spelar live. Livemusik kostar i regel mer än att hyra en DJ för en kväll.

Många hotell och festarrangörer har även färdiga bröllopspaket med förslag på allt från välkomstdrink, dukning och dekorationer, bordsplacering, menyer, musikalisk underhållning, dans, vickning etc. För övernattande gäster kan det vara trevligt att kunna erbjuda en härlig frukostbuffé eller en brunch dagen efter festen.

Festvåningar omkring Stockholm

Ska man ställa till med fest i en festvåning så är Stockholm verkligen en bra stad att vara i! Här finns det massor av fina våningar som man kan hyra för en festkväll och det är lätt att söka sig fram till en lokal som erbjuder exakt det man själv önskar av en festlokal. Man kan hålla sig i city eller så kan man ta sig till platser i närheten som har en mer lantlig och mindre stressad känsla om man föredrar det. Man kan med andra ord känna sig trygg i att hitta en lokal som man blir nöjd med.

Popularitet

Är det så att man gillar en festvåning som många andra också tycker om så är det såklart först och främst att vara ute i god tid som gäller. Beroende av vad det är för tillställning så kan man ju vara ute i mer eller mindre god tid, men handlar det exempelvis om ett bröllop eller en disputationsfest så vet man ju datum ganska lång tid innan vilket leder till att man kan vara ute i god tid så att man kan få den festvåning som man vill ha sin fest i.

Olika valmöjligheter

Olika festvåningar erbjuder olika möjligheter så att uthyrningen kan passa olika slags festligheter. Många tycker om att ordna med allt det praktiska från en och samma firma medan andra har en speciell önskan om en särskild cateringfirma, en särskild dj och så vidare. Oavsett vilket så kan man ordna med detta hur man själv vill, men i vissa fall är det naturligtvis så att man inte kan hyra bara lokalen utan att det även krävs att man beställer maten från platsen man hyr.

Paket

Ofta är det alltså så att platsen man hyr inte kan hyras utan att man även använder deras kockar och serveringspersonal. Detta gäller såklart även dukning, enklare dekorationer och drycker.

Festvåning på konferenshotell 


Det finns ofta fina festlokaler på många av de mer anlitade konferenshotellen, och nästa gång du är på konferens är det ett bra tillfälle för dig att ta dig en titt på deras festvåning så att du vet vad som erbjuds om du snart ska ställa till med en stor fest. Det är ju alltid lättare att avgöra om lokalen är passande eller ej när man ser den på plats än när man bara ser lokalen på nätet.

Mitt i city

Man behöver inte ta sig långt ifrån stadskärnan för att få en riktigt trevlig lokal till festen som känns sådär lite gammaldags lyxig som Grand Hôtel i Stockholm ungefär. Det är ofta lite mysigt att ha fest i denna slags lokaler även om man kanske föredrar modern inredning i vanliga fall enligt många. I stadskärnan finns det en mängd olika festvåningar att välja mellan och man kan få både modernt inredda lokaler och sådan som andas lite mer historia. Det beror helt på vad man själv önskar ha för känsla på sin fest, och oavsett vad man vill åt så kan man hitta det.

Utanför staden

Det finns mycket att välja mellan om man vill komma lite utanför staden med sin fest och även här finns det en hel del olika festlokaler med olika känsla att välja mellan. Här kan man dock se till att få en härlig lugn känsla vad gäller omgivningarna om man föredrar det framför storstadens puls.

Prioriteringar

Är det omgivningarna, lokalen, maten som serveras eller antalet gäster som får plats i lokalen som är det avgörande i valet av lokal? Eller handlar det kanske om hur det ser ut med möjligheter till övernattning, om det finns spa eller något annat som ligger till grund för beslutet? Utgå från vad som känns viktigast och sök festvåning efter de kriterier du anser vara de viktigaste redan från början så att du sparar in tid och energi.