Bordsplaceringen på ditt bröllop


Bordsplaceringen på ditt bröllop

Om du är mitt upp i planeringen av ditt bröllop vet du hur mycket som måste göras. Varje detalj ska ju vara perfekt. Man måste tänka på allt mellan mat, blommor, lokal och transport. Något som inte alls verkar så viktigt, men definitivt är det är bordsplaceringen! Vem ska sitta med vem? Man vill ju att folk kan sitta med andra de känner, men ändå blanda gruppen så att de lär känna nya människor. I den här texten snackar vi lite bordsplacering och bordsplaceringskort!

Traditionell och otraditionell bordsplacering

För att ett bröllop ska bli riktigt lyckat är det viktigt att placera gästerna vid bröllopsmiddagen dels efter vad traditionen säger, dels efter vilka som har roligt tillsammans och trivs ihop. I första hand utgår man ifrån traditionen, ju närmare släkt ju finare placering. Fin bordsplacering i det här sammanhanget är att sitta så nära brudparet som möjligt. Försök också blanda brudens och brudgummens släktingar, samt “roliga” personer med mera blyga, allt för att få en trevlig stämning i hela bröllopslokalen och för att de olika släkterna ska lära känna varandra. Till en början är det bra att därför bestämma hur gästerna på bröllopet ska sitta även om under festen tenderar till att bli mer fristil till slut.

Den traditionella bröllopsplaceringen, som utgår från okomplicerade släktband, innebär att brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden sitter till höger om brudgummen och brudgummen då förstås till vänster om bruden. Till höger om bruden sitter brudens far och till höger om honom brudgummens mor. Till vänster om brudgummen sitter brudens mor och till vänster om henne brudgummens far. Därefter följer äldre nära släktingar, ju äldre ju finare placering. De äldre brukar också vara de som bryr sig om etiketten och sätter värde på att sitta på hedersplats. Syskon brukar placeras nära brudparet, oftast dock inte på honnörsbordet.

Av olika skäl orsaker vill man kanske gå ifrån den traditionella placeringen vid bröllop. Har man t ex skilda föräldrar eller en styvförälder som man betraktar som sin närmaste anhörig blir placeringen lätt ett bryderi. En utgångspunkt kan då vara att försöka ta hänsyn till allas önskemål och att tillfråga de som berörs innan man bestämmer placeringen. Tänk på att de flesta brukar kunna acceptera det mesta, bara man blivit informerad och fått säga sitt först.

Bordsplaceringskort

För att gästerna ska veta var de ska sitta kan ni använda er av bordsplaceringskort. Gör det till del av dekorationen och matcha färgerna med resten av bröllopet! Typsnittet kan också matchas med de typsnitt ni använt er av innan.