Planering inför bröllopet


Beroende på vilket slags bröllop man vill ha så innebär det olika mycket planering. Här finns tips för bröllopsplanering. De flesta väljer en traditionell bröllopsmodell oavsett var de gifter sig. Så fort som möjligt efter att man har bestämt sig för giftermål så är det bra att börja spara. Spara gör ni smidigast genom att upprätta ett bröllopskonto, då ser ni lättare exakt hur mycket pengar ni har och det är lättare att inte blanda ihop olika utgifter. Det kan vara bra att tidigt sätta upp en ungefärlig budget som bör ha lite flexibilitet. Framför allt så gäller det att inte ta sig vatten över huvudet då bröllopet inte bör handla om stress och ångest över pengar. Sätt därför en budget som ni tror att ni kommer att ha råd med. För att få en övergripande blick över planeringen kan det vara bra att ha en mapp där ni samlar era idéer och önskemål för att sedan börja bocka av de olika punkterna.

När det är ungefär ett år kvar till bröllopet kan det vara bra att bestämma vilka nyckelpersonerna ska vara. Nyckelpersoner är till exempel tärna, marskalk och värdpar. Ju tidigare ni delar ut arbetsuppgifter desto mer kontroll får värdparet över situationen.

Detta kan också betyda att värdparet känner sig mer delaktiga i bröllopet och därför känner mer motivation till att hjälpa till. Det finns ofta många nära och bekanta som vill och kan hjälpa till och det är viktigt att kunna ta emot hjälp. På så vis får man även fler minnen tillsammans med de som hjälper till med bröllopet, något som kan vara trevligt i efterhand.

Gästlistor

I de fall där det går att boka tidigt är det lika bra att göra det för att ni ska känna att ni har full kontroll på situationen. Specificera gästlistan så får ni bättre koll på hur många ni verkligen vill ska komma på bröllopet. Ofta kan det vara svårt att välja bort vissa personer och det är först när man skriver ned namn som man vet hur många gäster det kommer att bli. Boka fotograf, festlokal, eventuell bröllopsplanerare, och vigselförrättare. Tänk över vilken stil ni vill ha på festen och hur den ska vara uppbyggd. Vill ni ha livemusik eller bara spela upp musiken från en dator? Ska det finnas stort utrymme för dans? Klarar era vänner av att laga mat eller är det bättre att ni tar hjälp av en cateringfirma? Cateringfirmor har ofta lång erfarenhet av bröllopsfester och kan komma med tips.

För att få inspiration kan ni använda er av andras bröllop genom att titta på bilder och filmer. Det finns även mycket inspiration att hämta från internet. På olika forum diskuteras det mycket om olika bröllops- och festtyper och allt som har med det att göra: som mat, dryck och lekar. Småsaker som till exempel en gästbok är ofta väldigt uppskattat. Ett tips är att testa brudklänningen och brudgummens kläder för att se så att allting är som det ska. Gå även in skorna så att ni inte behöver gå omkring med skavsår på er stora dag. Glöm inte heller att köpa eller hyra klänning i god tid samt boka makeup-artist och hotell för bröllopsnatten. Ifall ni önskar att folk håller tal under bröllopsfesten så är det bra att påminna gästerna som ni vill ska hålla tal. På så vis kommer de att komma väl förberedda. Gör en lista med alla saker som ska bokas och köpas och bocka sedan av, på det sättet minskar ni risken för att glömma något.