Vegetarisk catering


Det är vanligt att det förekommer önskemål om ett vegetariskt alternativ till den vanliga menyn. Krogar och serveringar har ett stort utbud rätter att göra om till vegetariska. Detta är någonting som alla inom catering känner till. I allmänhet kan man ta fram vegetariska rätter som går i samma linje som övrigas tallrikar, men det kräver givetvis en viss framförhållning för att man skall få inköpt varor och kommit fram till bra rätter. Den som inte har specificerat vegetarisk kost i sin bokning av catering, kan inte räkna med att detta går att ordna samma dag som festen skall gå av stapeln. Självklart beror detta på vad för mat övriga äter, och kanske går det att hitta sätt att använda allt det vegetariska från menyn till att komponera någonting anpassat för vegetarianer. En buffé innebär ju också möjligheten att själv välja ut de rätter som man vill äta.

Det förekommer helt vegetariska menyer vid bokning av catering och för de som inte utfört sådan catering tidigare kan det vara en utmaning. Se därför till att den som ordnar er catering känner till vegetariska rätter och har en idé om vad som kan passa.

Ett vanligt snedtramp när det kommer till vegetarisk catering är att man delvis eller helt glömmer bort proteinet. Det finns många bra källor till kolhydrater som ofta förekommer vid en vegetarisk catering, men när det gäller protein är det inte ovanligt att det hela begränsas till lite bönor i salladen. Det finns rikligt med bra och biologiskt framtagna proteinkällor för den som inte äter animalier. Detta är någonting man vet om man jobbar professionellt med vegetarisk catering. För att vara säker på att den mat man bjuder på inte bara är en källa till snabba och långsamma kolhydrater, är det bra om man kan välja ett företag inom catering som jobbar med vegetariska alternativ. De flesta cateringföretag har dock möjlighet att ordna allt man önskar ifall man är ute i god tid.

Veganska alternativ

Även om man kan ha tänkt på allting för att vegetarianer skall ha någonting gott att äta vid festen, är det inte heller helt ovanligt att det finns de som har ytterligare önskemål om specialkost. Att tillreda strikt vegansk mat är en än större utmaning för den som jobbar med catering, än att ta fram vegetarisk sådan. En vegansk kost bygger endast på vegetabiliska ingredienser vilket innebär att man inte äter vare sig ost eller dricker mjölk. Att använda smör i stekpannan innebär att kosten inte är vegansk och därför inte kan serveras till de med dessa önskemål. De flesta som äter vegansk mat har bra vana av att specificera vad de äter och inte. Med åren har det dessutom kommit en mängd soja-baserade alternativ som gör att man ändå ganska smidigt kan ta fram sådan mat som kan passa. Om någon av dina gäster kommer att vilja ha vegansk mat är det viktigt att du är tydlig vid beställning av catering. Det är inte alla som vet hur strikt en vegansk kost är och man kan i vissa situationer behöva ta sig tid att förklara vad som äts och vad som inte går bra.