Hur gör man det bästa upplägget av en ostbricka?


Att skapa en fantastisk ostbricka handlar om att kombinera smaker, texturer och visuella element för att få fram en härlig och aptitretande presentation. Nedan kan du ta del av en sammanfattning av hur du kan göra det bästa upplägget av en ostbricka. Läs den för att få tips på hur du kan göra det bästa upplägget av din bricka!

Så gör du det bästa upplägget av en ostbricka enligt proffsen

När du vill göra det bästa upplägget av en ostbricka ska du enligt proffsen gå tillväga enligt följande:

  1. Välj ut ett fåtal ostar av god kvalitet. Börja med att välja 2-3 ostar med varierande smaker och texturer, som milda, fylliga, lagrade eller färskostar. Anpassa ditt ostval efter vinet du tänker servera, om du har något i åtanke.
  2. Komplettera med olika sorters tillbehör. Komplettera osten med olika kex, frukt, marmelad, charkuterier som salami eller parmaskinka, oliver, smakrika röror som ajvar eller aioli, samt eventuellt lite choklad för en sötare touch.
  3. Servera på en mörk och rustik bricka. Använd en mörk, rustik bricka som underlag för att osten och tillbehören ska stå ut och se mer inbjudande ut.
  4. Variera dina tillbehör för att förhöja presentationen. Variera tillbehören genom att inkludera olika former, tjocklekar, texturer och smaker för att göra brickan mer intressant och aptitretande.
  5. Använd en stor ost som mittpunkt på brickan. Placera en större ost i mitten av brickan och arrangera de övriga ostarna runt omkring i olika former och tjocklekar.
  6. Skapa mönster med charkuterier. Skapa vackra mönster eller rosor av charkuterier som salami, och placera dem strategiskt på brickan för en snygg presentation.
  7. Använd mindre skålar för vissa tillbehör och ostar. Använd små skålar för nötter, marmelad eller färskost och placera dem runt om på brickan, med ost och charkuterier i närheten.Fyll ut eventuella tomma utrymmen på brickan med tillbehör som oliver, passionsfrukt, druvor eller liknande.
  8. Dekorera brickan på ett snyggt sätt. Avsluta med att dekorera brickan med några ärtskott eller bär för en touch av färg och fräschör.

Genom att följa dessa steg kan du skapa en vacker och välkomponerad ostbricka som ser professionellt upplagd ut och imponerar på dina gäster.